30 december 2006

Op Doel

Over een goede 24 u loopt normaal officieel het woonrecht af voor het polderdorp Doel. Een dorpje zoals er nog wel bestaan her en der verspreid in Vlaanderen, maar toch ook niet helemaal. Het ligt namelijk in de weg. Doel moet weg, om de haven van Antwerpen alle kansen te geven uit te breiden.
Maar is die ruimtelijke uitbreiding wel zinvol? Hoe groot is de nood voor dat nieuwe dok? En moet het per se daar? Volgens de vereniging Doel 2020 niet. Volgens hen is het dorp an sich nog perfect leefbaar, maar wordt alles wat het leven kan terugbrengen in dit dorpje stelselmatig geboycot. Is de nood voor dat nieuwe dok helemaal niet zo groot als het Havenbestuur had gehoopt, is alles veel duurder uitgevallen dan gedacht, en zou een verdere vergroting en uitbreiding van het Deurganckdok, en zeker de aanleg van het toekomstige Saeftinghedok financieel onverantwoord zijn. Situaties als het Doeldok doen vermoeden dat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben.
Ik hoop dus, dat de Vlaamse regering nog terugkomt op haar beslissing om koste wat kost Doel af te willen breken. Misschien komt ooit de dag dat er wel een nieuw dok moet komen, maar ik acht het momenteel nog niet bewezen dat dat nu al is. En dan is Doel gered. Althans voor even.

Labels: ,